Καλως ήλθες !

Καλώς ήλθες στο blog μου, όπου περιγράφω το πως να εγκαταστήσεις το λειτουργικό σύστημα OS X x86 σε υπολογιστή που έχει προεγκατεστημένα τα windows XP. Η δομή του blog είναι τέτοια που τα παλαιότερα post βρίσκονται κάτω ενώ τα πιο πρόσφατα στην κορυφή. Να επισημάνω οτι απο την στιγμή που θα ασχοληθείς με την εγκατάσταση του OS X x86 οποιασδήποτε έκδοσης, θα είσαι νόμιμος μόνο αν φέρεις τίτλο Προγραμματιστή της Apple (Apple Developer).
Google
 

05 Οκτωβρίου, 2006

Εγκατάσταση OS X 10.4.6

 • Με το Norton Partition Magic ή κάποιο παρόμοιο πρόγραμμα για partitions δημιουργήστε ένα διαμέρισμα (partition) χωρητικότητας τουλάχιστον 6.5GB το οποίο να είναι κατά προτίμηση τύπου Unformatted (αδιαμόρφωτο).
 • Ξεκινήστε τον υπολογιστή σας απο το πρώτο δισκάκι της διανομής Linux και όταν εμφανιστεί το μενού (Installation,Boot from Hard Disk και λοιπά...) επιλέξτε "Rescue System" για να οδηγηθείτε ύστερα απο λίγο στην κονσόλα (terminal) του Linux. Για "Rescue Login:" πληκτρολογήστε την λέξη root. Σε αυτό το σημείο θα χρειαστούν οι όποιες γνώσεις σας στις εντολές Unix. Με μπλέ χρώμα παρακάτω, είναι οι εντολές που πρέπει να πληκτρολογήσετε. Αν δεν ξέρετε και πολλά τότε πληκτρολογείτε ακριβώς με την σειρά που τις βλέπετε:
  • fdisk /dev/hda (hda για τον πρώτο σκληρό δίσκο, hdb για τον δεύτερο κ.ο.κ.)
  • p (συνοπτική εικόνα των partitions των σκληρών δίσκων)
  • t (αλλαγή τύπου/φορμά του partition)
  • Σε αυτό το σημείο πληκτρολογήστε τον αριθμό του διαμερίσματος όπως αυτό φαίνεται ξεκινώντας απο πάνω στον συνοπτικό πίνακα των partitions (1 αν είναι για το πρώτο, 2 για το δεύτερο, κ.ο.κ.) και πατήστε Enter.
  • af (af είναι ένα φορμά που αναγνωρίζεται απο το OS X)
  • w (εγγραφή αλλαγών στον σκληρό δίσκο) και πατήστε Enter
  • βγάλτε το δισκάκι του Linux και βάλτε το OS X 10.4.6 DVD
  • reboot (δηλαδή εκκίνηση απ'το DVD OS X 10.4.6)
 • Περιμένετε για αρκετή ώρα (το DVD αργεί χαρακτηριστικά) μέχρι να επιλέξετε την γλώσσα του Installer. Στην συνέχεια περιμένετε ξανά μέχρι να εμφανιστεί επάνω το κλασσικό μενού των Mac για να ανοίξετε το μενού Utilities απο όπου θα επιλέξετε το Disk Utility. Αριστερά επιλέξτε το διαμέρισμα που φτιάξατε προηγουμένως (θα το καταλάβετε απο την χωρητικότητα του) και αφού πατήσετε το tab Erase γράψτε για όνομα διαμερίσματος OS X. Τέλος πατήστε το κουμπί Erase και μόλις ολοκληρωθεί το σβήσιμο κλείστε το Disk Utility. Πατάτε Next στον Installer προσέχωντας να μην προσπεράσετε το στάδιο όπου εμφανίζεται το κουμπί Customize. To partition όπου θα γίνει η εγκατάσταση θα επιλεγεί μόνο του με ένα πράσινο τσεκάρισμα. Μόλις συναντήσετε λοιπόν το κουμπί Customize, πατήστε το. Εκεί εκτός απ'το βασικό μπορείτε να επιλέξετε κάποιες γλώσσες που θα συμπεριλάβει το σύστημα καθώς και κάποιους drivers για εκτυπωτές. Το βασικό όμως που δεν πρέπει να ξεχάσετε είναι να τσεκάρετε την επιλογή AMD.SSE2 Patches που είναι καθοριστικό για την επιτυχή εγκατάσταση του OSX. Μετά το Customize πατήστε Install. Η εγκατάσταση είναι πολύ αργή, γύρω στα 35 λεπτά (καθαρά όμως!!). Μόλις ολοκληρωθεί θα γίνει επανεκκίνηση.
 • Ήρθε η ώρα να ρυθμίσετε τον διαχειριστή εκκίνησης (bootloader) των Windows σας
  . Πρώτα-πρώτα τοποθετήστε το αρχείο chain0 (κατεβάστε το απ'τον τομέα downloads του blog) στον σκληρό δίσκο όπου λειτουργούν τα Windows σας (πχ C:\). Στην συνέχεια κάντε δεξί κλικ στο Ο Υπολογιστής μου και επιλέξτε Ιδιότητες. Στην καρτέλα Για Προχωρημένους κάντε κλικ στις Ρυθμίσεις του πεδίου Εκκίνηση και αποκατάσταση. Στο πεδίο Εκκίνηση συστήματος κάντε κλίκ στην επιλογή Επεξεργασία και στο αρχείο κειμένου που θα εμφανιστεί γράψτε κάτω-κάτω σε μια νέα γραμμή το εξής : C:\chain0="OS X 10.4.6" . Επιλέξτε Αρχείο -> Αποθήκευση και κάντε επανεκκίνηση. Στην εκκίνηση θα σας ζητηθεί να επιλέξετε ανάμεσα στα Windows και στο
  OS X 10.4.6 . Επιλέξτε το OS X 10.4.6, τότε θα εμφανιστεί ο διαχειριστής εκκίνησης του Darwin (να μην σας απασχολεί για την ώρα η ορολογία) και μόλις επιλέξετε το partition OSX (όπου εγκαταστήσατε το OS X) το σύστημα θα ξεκινήσει.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Είναι πολύ πιθανό το OS X 10.4.6 να κολλήσει στην εκκίνησή του (καταγράφωντας Kernel Panic). Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να κάνετε το εξής: να ξεκινήσετε απ'το DVD εγκατάστασης και πάλι (και αφού επιλέξετε γλώσσα και εμφανιστεί το κλασσικό μενού πάνω-πάνω) και να επιλέξετε το μενού Utilities και στην συνέχεια κλικ στο Terminal. Μόλις εμφανιστεί η κονσόλα πληκτρολογήστε το εξής : cp /mach_kernel /Volumes/OSX . Μετά πατήστε Enter και τότε επανεκκινήστε χωρίς το DVD γράφωντας reboot και πατώντας Enter.

Δεν υπάρχουν σχόλια: